Zeytinyağlı Ekmek Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı Ekmek Nasıl Yapılır?

Ülkemizde kolay ve bol bulunan sağlık mucizesi zeytinyağı ile yapılan yemekler vazgeçilmez lezzetler arasındadır.

Faydası saymakla bitirilemeyecek zeytinyağının, kültürümüzde en çok tüketilen besin olan ekmeğin içerisinde bulunması farklı bir lezzet almamızı sağlıyor. Lezzetli bir ekmek zeytinyağı ile birleşince sağlığımız açısından da olumlu etkiler kazanıyoruz.

Ekmeklerimizi yapmak kadar saklamak da önemlidir. Yapacağınız zeytinyağlı ekmekleri ekmek saklama kutusunda daha uzun süre ve taze kalacak şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Zeytinyağlı Ekmek
Zeytinyağlı Ekmek

Evde Zeytinyağlı Ekmek Tarifi

Malzemeler

  •  Aldığı kadar un (yaklaşık 4,5-5 su bardağı)
  • · 1 çay kaşığı şeker
  • · 2 çay kaşığı tuz
  • · Yarım paket yaş maya
  • · 1,5 su bardağı ılık su
  • · Yarım bardak 1/2 zeytinyağı
Zeytinyağlı Ekmek Tarifi
Zeytinyağlı Ekmek Tarifi

Zeytinyağlı Ekmek Yapılışı

Öncelik ile fırınınızı ekmeğimizi pişirmek için hazır hale getirmelisiniz. Bunun için fırının sıcaklığını 225 dereceye ayarlayıp açın. Fırın pişirmek için uygun sıcaklığı gelene kadar ekmeğinizi hazırlayabilirsiniz.

Derince bir kaba yaş mayayı, ılık suyu ve zeytinyağını koyup karıştırın. Karışımınızın içerisine un, şeker ve tuz ekleyip ele yapışmayacak yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar elle yoğurun. Hazırladığınız hamuru, yoğurma kabının içerisinde üstünü bir bez yardımı ile kapatarak mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresi hazırladığınız hamurun iki katına çıkması ile son bulacaktır.

Dinlenip mayalanan hamuru bulunduğu kaptan alarak tezgah üzerinde 5 dakika kadar yoğurun. Son yoğurma işlemi ile hazır hale gelen hamuru el yordamı ile poğaçadan biraz daha küçük olacak şekilde parçalar kopararak bölün. Kopardığınız küçük hamur parçalarını düz bir zeminde avuç içiyle yuvarlayın.

Yuvarlama işlemini de bitirdikten sonra parça hamurlarınızı yağladığınız tepsiye dizin. Yaklaşık 10 dakika hamurlarınızı burada dinlendirmelisiniz.

Zeytinyağlı Ekmek Yapılışı
Zeytinyağlı Ekmek Yapılışı

Pişirme

Fırın tepsisi üstünde pişirilmeyi bekleyen hamurların, keskin bir bıçak yardımı ile fazla derine girmeden üstlerini tek hamlede çizin. Hamurları çizme işleminde dikkat etmelisiniz, çünkü derin bir çizgi açılır ise mayalı hamur söner ve istenilen şekilde pişmez.

225 dereceye ayarladığınız fırınınıza ekmek hamurlarını koyup 15-20 dakika üzerileri kızarana kadar pişirin.

Tamamen doğal ve el emeği ile hazırlanan zeytinyağlı ekmekleriniz hazır, afiyet olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*