Yumuşacık pastane tadında olan ve kahvaltılarınızda, çay saatlerinizde hazırlayıp gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz zeytinli açma tarifi.

Hazırlanışı

Sütümüzü ılıtalım, içine maya ve şekeri koyarak eritelim. Sıvıyağ, tuz ve unu ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur yoğuralım. Eğer zeytini tane olarak kullanacaksanız hamurun son aşamasında zeytinlerinizi ekleyip iyice yoğurarak homojen bir dağılım sağlayalım. Üzerini örtüp hamuru 50 dakika iki katına çıkana kadar mayalandıralım. Eğer süre sonunda mayalanan hamurdan yumurtanın biraz büyüğü parçalar alıp, mutfak tezgahı üzerinde bir merdane ile kahve tabağı büyüklüğünde açarak üzerine zeytin ezmesinden sürerek rulo şeklinde saralım ve elimizle yuvarlayarak hamurun iki ucunu birleştirelim. Taneli zeytin kullanacaksak kopardığımız hamur parçalarını yine rulo haline getirip birleştirelim. Yağlanmış tepsiye yada yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye  yerleştirerek üzerlerine yumurta sarısı sürelim, çörek otu serpelim. Hazırladığımız açmalarımızı 10 dakika kadar tepside bekleterek mayaya gelmesini sağlayalım. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • Aldığı miktarda un
  • Bir küçük kavanoz zeytin ezmesi ya da çekirdekleri çıkartılmış tane zeytin(Zeytin ezmemizi evde yapmak istersek 1 su bardağı kadar zeytinin çekirdeklerini çıkarıp az bir yağ ilave ederek rondodan geçirebiliriz)
  • 1 adet yumurta sarısı

Afiyet olsun