Mutfaklarda hiç şüphesiz ki, en çok kirlenen yerlerin başında ocaklar gelir. Çalışan bir kadın veya bir erkek olsanız da her evin ocağında bir tencere yemek ve bir bardak çay için dahi olsa su kaynar. Eğer çalışmayan biriyseniz zaten o ocakların üstünde her gün çeşit çeşit yemekler pişirilir. Bazen iki öğün bazen üç öğün… Çünkü vücudun engellenemez bir ihtiyacıdır yemek. Bu yüzden ocaklar çok sık kirlenir. Kızartma yaparsınız yağı kayar, çorba yaparsınız taşar, çay yaparsınız çay parçaları dökülür. Yani istenilse de istenilmese de o ocakların üstü öyle ya da böyle kirlenir.
Peki, kirlenir ama en iyi nasıl temizlenir? Marketlerde satılan birçok kimyasal temizleyicilerden kullanmak istemiyorsanız size uygun birkaç önerimiz var.
1.Yöntem
Eğer ocak çok kirlenmedi ise ve çok yanık yoksa ama kirleri çıkarmakta zorlanıyorsanız bu yöntem tam size göre ve tek ihtiyacınız olan sıcak su. Ocağınızın her yerine gelecek kadar sıcak suyu dökün ve 5 – 10 dakika bekledikten sonra bir sünger yardımıyla silin. Kirlerin ne kadar kolaylıkla çıktığını göreceksiniz.

2.Yöntem
Bu yöntemde ocak taşları için çünkü sonuçta sadece ocakların üstü değil ocak taşları da kirlenip kararıyor. Onların temizliği de önemlidir. Peki onlar nasıl temizlenir?
Bir kabın içine ocak taşlarını yerleştirin üstüne sırasıyla bir miktar elma sirkesi, karbonat, limon tuzu ekleyin. Daha sonra taşların üstüne geçecek kadar kaynar su ekleyin ve yarım saat bekletin. Yarım saat dolduktan sonra bir sünger yardımıyla ocak taşlarını ovalayın ve yıkayın aradaki farkı göreceksiniz.

3.Yöntem
Taşmış yemeklerden ocaklarınızın üstü çok mu kötü oldu? O zaman bir de bu yöntemi deneyin.

Kirlenmiş yerlerin üzerine limon suyu dökün, üstüne karbonat serpin ve onun da üstüne biraz beyaz sirke dökün; 15 – 20 dakika bekletin. Daha sonra bir sünger yardımıyla dairesel hareketlerle ovalayın. Son olarak da süngeri suyla yıkayıp ocağı temiz suyla silin.
Yaşam alanı olan evlerinizi her gün temizleme imkanınız olmasa bile sağlık açısından özellikle mutfaklarınızı temiz tutmak elinizdedir.