Kek En İyi Nasıl Kabarır?
Kek En İyi Nasıl Kabarır?

Beş çaylarının baş tacı kekin lezzetli olması için belki de en önemli kriter iyi kabarması. İyi kabaran bir kekin yapılışı aslında çok kolay. Bazı püf noktalarına dikkat edilmesi yeterli.

İyi Kabaran Bir Kek İçin Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Puf Puf Kekin Yapılışı

Yumurtaları ve toz şekeri bir mikser yardımıyla 3-4 dakika boyunca çırpın. Sütü, sıvı yağı (ayçiçeği yağı veya zeytinyağı kullanabilirsiniz) ekledikten sonra bir süre daha karıştırınız. Unu, kabartma tozunu (1 veya 1,5 paket ekleyebilirsiniz) ve vanilyayı ekleyiniz. Malzemeleri karıştırmaya devam ediniz ve kek kalıbını sıvı yağ yağlayınız. Hazırladığınız karışımı kaba yavaşça dökünüz ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişiriniz. Kek kalıbı granit olursa kekiniz yapışmaz ve kaptan kolaylıkla ayrılır. Dinlendirdikten sonra geniş bir kek tabağına ters çevirebilir, üzerini Hindistan cevizi, kakao, portakal kabuğu rendesi veya vanilya ile süsleyebilirsiniz.

Kabaran Kek
Kabaran Kek

Kekin İyi Kabarması İçin Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

  • Kullanacağınız bütün malzemeleri işleme tabi tutmadan en az yarım saat önce oda sıcaklığına getirmeliyiz. Özellikle yumurtanın önceden dolaptan çıkarılması çok önemli. Böylece hepsi oda sıcaklığına gelmiş malzemeler birbirleriyle daha iyi harmanlanacaktır.
  • Oda sıcaklığına getirilmiş yağ, şeker ile yeteri kadar çırpılmalıdır. Şeker tanelerinin çırpıcıucuna kıtır kıtır gelmemesi, iyice kremamsı bir hal alması gerekmektedir.
  • Un harca eklendikten sonra kabartma tozu ve vanilya ilave edilmelidir. Kabartma tozu akışkan harca doğrudan dökülmemelidir. Un karıştırılmadan önce kabartma tozu ilave edilmeli ve bir çatal veya spatula yardımıyla una karıştırılmalıdır. Un, kabartma tozu ve vanilya bir miktar harmanlanıp sonra harç ile karıştırılmalıdır.
  • Un ve kabartma tozu harca eklendikten sonra gerekli kıvama gelene kadar karıştırılmalı, uzun süre devam eden şekilde karıştırılmamalı veya çırpılmamalıdır.
  • Fırın önceden ısıtılmış olmalı, kek düşük derecede pişirilmelidir. (160-170 derecede 45 dakika tutulmalıdır.) Yüksek derecelere atılan kekin üst kısmı hemen kızarıp kuruyacak ancak iç kısmı tam olarak pişmemiş olacaktır.
  • Fırının kapağı kabarma aşamasında kesinlikle açılmamalıdır!

Kekin İyi Kabarması İçin Ne Yapılmalıdır?

Kekin kabarması için yukarıda belirtilen püf noktalara dikkat edilmelidir. Bu ufak detaylar gözden kaçırılmadığı sürece kekinizin lezzetli ve iyi kabarmış olmaması için hiçbir sebep yok.

Afiyet olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*