Gül reçeli nasıl yapılır?
Gül reçeli nasıl yapılır?

Hepimizin en mutlu eden anlardan bir tanesidir kahvaltı. Büyük usta Cemal Süreya da dizelerinde yer vermiştir bu konuya. Şiirlere bile konu olan kahvaltıyı sıradanlaştırmak hayatı sıradanlaştırmanın ilk adımıdır. Kalabalıkla yapılanı ayrı bir keyif, tek başına yapılanı apayrı bir keyif.

Gül reçeli tarifi
Gül reçeli tarifi

Rutin koşturmacaya başlamadan önce alacağınız derin bir nefestir kahvaltı. Kahvaltı bu kadar önemliyken elbette ki soframızın güzelliği de önem kazanmaktadır. Ve unutmayın ki neye önem verirseniz onu güzelleştirirsiniz. Bizim geleneğimiz de kuru bir kruvasan, ballı bir pankek, süte karıştırılıp ayak üstü yenen corn flakesler ya da sadece acı bir kahve ile kahvaltıyı geçiştirmek yoktur. Dört iklimi yaşayan güzel memleketimizin her yerinden gelen çeşit çeşit peynirler, zeytinler, ballar ve reçeller vardır.  Bizim kahvaltımız önce gönlümüze sonra midemize hitap eder. Her toprağın doğasına iklimine göre yetişen o taze taze reçelleri yapmak ayrı sunmak ise ayrı bir sanat işidir.

Malzemeler

  • 250 gr gül yaprakları (rengi fark etmez sadece kokulu olmasına özen gösterin)
  • 2 su bardağı toz şeker (silme bir şekilde)
  • 2,5 su bardağı su
  • ½ limonun suyu
    Gül reçeli yapımı
    Gül reçeli yapımırını

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

  • Topladığımız güllerin yaprakların arasından öncelikle kurumuş ve çürümüş olanları ayıklayın.
  • Çürükleri ayıklanan gül yapraklarını kökünden kesin ya da koparın.
  • Kestiğiniz yaprakları dikkatli bir şekilde suda geçirin. Hassas yapıya sahip oldukları için kolayca parçalanabilir ve yırtılabilir. Bu aşama o açıdan önemlidir.
  • Yıkadığınız yaprakların suyunu güzelce süzün
  • En önemli diğer noktası ise yıkadığımız gül yapraklarının üzerine tarifte yer alan şekerin hepsini dökün
  • Şekeri döktüğünüz yaprakların üzerini streçleyip bir gece dolapta bekletin. Bu işlem çekerin yaprakların özüne işlemesine, kokusunun ortaya çıkmasına ve aynı zaman da yaprakların su salmasına olanak sağlayacaktır.
  • Ertesi gün suyunu salan yaprakların üstüne 2,5 su bardağı suyu da ekleyerek kısık ateşte pişirin.
  • Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu üzerine ekleyerek iyice özleşmesini sağlayın. Bu şekilde 20 dk daha pişirin.
  • Kaynama esnasında üzerinde köpük oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile köpükleri temizleyin.
  • Oda sıcaklığına gelen reçelinizi reçelliğinize koyarak hem göze hem mideye ziyafet çekin.
EWs hare vişne desenli 4'lü cam reçellik
EWs hare vişne desenli 4’lü cam reçellik

Reçellik modelleri için https://www.ews.com.tr/ews-hare-visne-desenli-4-lu-cam-recellik adresini ziyaret edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*