Hazır gıdaların artmasıyla birlikte pek çok insanın sağlıklı gıda arayışı günden güne artmaya başladı. Özellikle evde yapılabilen organik gıdalara doğru bir yönelim son günlerde oldukça fazlalaştı. Evde yapmak,demek içine konulan malzemeleri bilmek ve daha da önemlisi kendi mutfak konforunuzda taze taze tüketilecek besinler üretmek demek aslında. Peki ev yapımı yoğurt nasıl yapılır? Taze ve organik olarak tüketebileceğiniz bir yoğurdu evde yapabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 2 litre inek sütü
  • 1 litre manda sütü
  • 2 yemek kaşığı doğal yoğurt
    Ev Yapımı Yoğurt
    Ev Yapımı Yoğurt

Adım adım evde yoğurt yapımı

  • İlk olarak iki çeşit sütü de tencereye alın ve kaynamaya bırakın.
  • Tencereye koyduğunuz sütü 15 dakika kadar kaynattıktan sonra taşma ihtimaline karşılık ocağın altını kısın ve 6-7 dakika kadar belirli aralıklarla karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Sütü asla kaynattığınız kapta mayalamayın. Çünkü kaynarken bazen sütün dibi tutabilir ve bu durum da yoğurdunuz daha hızlı ekşimesine sebep olabilir. Bu yüzden mayalama işlemini başka bir kapta yapmalısınız.
  • Sütün kap değişimini sıcakken yapmalısınız. Mayalama ısısı 43-44 derecedir. Eğer evde dereceniz yoksa serçe parmağınızla sıcaklığı kontrol edebilirsiniz. 43-44 derece civarı bir ısı için parmağınızı tencerenin içinde yedi saniye civarı tutabiliyor olmanız gerekmektedir. Isıyı kontrol ettikten sonra mayalama işlemine geçebilirsiniz.
  • 3 litre süt için 60 gram ayran kıvamında mayayı ya da iki yemek kaşığı mayalık yoğurdu sulandırarak sütünüze dökün ve bir iki kere karıştırın.
  • Mayalanmasını istediğiniz sütünüzü belli bir sıcaklıkta tutmalısınız. Hazırladığınız sütünüzün kapağını kapatıp üzerini çarşaf ya da bir örtüyle örtmelisiniz.
  • Mayalanma süresi yazın 5 saat; kışın da 6 saat civarıdır.
  • Mayaladığınız yoğurdun kapağını açıp havalandırmadan buzdolabına kaldırmalısınız. Mayalanan yoğurdunuzun buz dolabında bir gün dinlendirilmesi gerekir. Bir günün sonunda hazır olan ev yapımı yoğurdunuzu tüketebilirsiniz.

Ev yoğurdu yapımının püf noktaları:

  • Kullanacağınız sütün tam yağlı olmasına dikkat edin. Tam yağlı süt ile yoğurdunuz en iyi şekilde tutar.
  • Sütün cinsi oldukça önemlidir. Küçükbaş hayvanların sütü ile yapılan yoğurt daha sert olacaktır.
  • Mayaladığınız yoğurdu kışın daha sıkı ve kalın; yazın ise daha ince bir şekilde sarmalısınız. Yoğurdun sarılması ekşi  yada sulu olmasını etkileyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*