Enfes Mercimek Köftesi Tanımı İçin Materyaller

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yeşil soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Birkaç damla limon suyu
  • (tercihe göre)

Enfes Mercimek Köftesi Tanımı Yapılışı

Bu benim ikinci yapışım birinci yaptığım tarife nazaran bu daha çok hoş oldu,sizin el yapınıza nazaran müddet daha uzun yahut daha kısa olabilir. Beğeneceğinizi düşünüyorum meskende sevmeyenler dahi sevdi:)

Gelelim tarife, kırmızı mercimekleri yıkadıktan sonra orta uzunluk tencerenin içine alıp, üzerine bir parmak çıkacak biçimde su dökerek kapağını kapatıyoruz ve pişene kadar kısık ateşte kaynatıyoruz. Pişen mercimeklerin üzerine ince bulguru ek edip, kaşıkla karıştırdıktan (kaşıkla ezerek karıştırırsanız daha yumuşak olur) sonra ocaktan alıp kapağı kapalı olarak 10 dakika dinlendiriyoruz. Bu mühletin sonunda kapağını açıyoruz ve orta sıra karıştırarak ılık hale getiriyoruz. Soğanları ince olarak doğradıktan sonra bir tavaya ölçümüzde ki sıvı yağı koyup, soğanları yüksek ateşte 5 dakika kavuruyoruz. (yakmamaya dikkat ediyoruz) Soğanların pembeleşmiş olması gerekiyor. Üzerine salçayı ek ediyoruz, 1- 2 dakika salçayla kavurduktan sonra mercimek ve bulgurun üzerine döküyoruz. Birinci sıcaklığı çıktıktan sonra tuzunu karabiberini pul biberini koyup elimizle hoş bir biçimde yoğuruyoruz. Bütün gereçlerin birbirine karışmasını sağlıyoruz. Sarımsağı (arzunuza nazaran çoğaltabilirsiniz) ezip üzerine döküyoruz. İnce doğranmış maydanozu, yeşil soğanı ek edip son bir sefer daha yoğurup servis tabağının içini ve kenarlarını yıkanmış kıvırcık yapraklarıyla donatıyoruz. İstediğiniz formları verip kıvırcıkların üzerine diziyoruz. Üzerine limon dilimleri, maydanoz, yaprakları nane yapraklarıyla süsleyip çay sofrasının ortasındaki yerine alıyoruz afiyet olsun :)