Domatesli Pilav Nasıl Yapılır?
Domatesli Pilav Nasıl Yapılır?

Domatesli pilav Türk mutfağında sık sık yapılan kurtarıcı ve pratik tariflerden biri ve gerek lezzeti gerek görüntüsüyle hem gözümüze hem de damağımıza hitap ediyor. Hazırlanışı 10-15 dakika, pişmesi ise yarım saat süren tarifi sizlerle paylaşıyoruz.

Domatesli Pilav Tarifi
Domatesli Pilav Tarifird ve bulgurddoma

Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 adet domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 kaşık kadar tereyağı
  • 2 kaşık limon suyu

Hazırlanışı

  • Öncelikle pirinçleri bir tatlı kaşığı tuz ve iki kaşık limon suyu eklenmiş sıcak suya koyarak 20 dakika kadar bekletiyoruz ardından plastik süzgeç yardımıyla yıkayarak ve süzerek nişastasının iyice akmasını sağlıyoruz. Bir kenara aldığımız pirinçlerin iyice süzülmesini ve kurumasını beklemeden pilav yapmaya başlamamaya özen göstermelisiniz..
EWs Akrilik Plastik Süzgeç
EWs Akrilik Plastik Süzgeç
  • 3 orta boy domatesi rendeliyoruz ardından tencerede tereyağını eritip domatesleri üzerine ekliyoruz ve domates suyunu yarı yarıya buharlaştırana ve koyulana kadar kavuruyoruz.
  • Domatesler kavrulunca damak tadımıza göre 1 veya 1 buçuk tatlı kaşığı tuzu ekleyip üzerine 4 su bardağı kaynar su ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz.
  • Pirinçleri domatesli kaynar suya ekleyerek suyunu iyice çekene kadar önce yüksek ateşte, ardından pirinçler göz göz olunca kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Pilavımız pişince üzerine kağıt havlu serip en az 10 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıyoruz.

Püf Noktası

Pirinçlerin nişastasını iyice saldığından ve suyunu tamamen süzdüğünden emin olun. Pilavınızın yapışmaması ve tane tane olması için önemli bir detaydır. Pilavınız piştikten sonra iki kaşık kadar tereyağını cezvede eritip köpürterek pilavınızın üzerine dökebilir ve karıştırabilirsiniz, lezzet verecektir. Dağlama denilen bu işlemi diğer pilav çeşitleri için de uygulayabilirsiniz.

Domatesli Pilav
Domatesli Pilav

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domatesli pilav yaparken karabiberi suyuna karıştırmayıp servis sırasında tabaklara aldığınız pilavın üzerine serpin. Suyla kaynayarak tadını salacak olan karabiber, pilavınıza fazladan acılık verecektir. Domatesli pilavınızı tavuk veya et yemekleriyle servis edecekseniz tavuk suyunda veya et suyunda pişirmeyin, domatesin vereceği tazelik hissini ortadan kaldırıp pilavınızı ağırlaştıracaktır.

Servis İçin

Domatesli pilavınızı bir kasenin içine doldurup ters çevirerek servis edin ve karabiberi tabağınızdaki pilavın üzerine serpin. Servis yaparken çeşitli yeşilliklerden (maydanoz, dereotu) de faydalanabilir ve pilavınızın ortasına koyarak hoş bir görünüm elde edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*