Bolonez Tarifi
Bolonez Tarifi

İtalya’nın ihtişamlı kırmızı sosu deyebiliriz onun için. İster lazanyaya, ister makarnanın üstüne, ister tek başına yiyebilceğiniz leziz bir tarif. Yapımı çok kolay ama biraz sabır isteyen bir lezzet. Tencerenin içinde kısık ateşte bekledikçe, demlendikçe lezzeti artan bir sostur kendileri.

Sizlere  önce malzemeleri sayalım.

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 400 gram kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy havuç
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 su bardağı su (ya da et suyu)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 adet defne yaprağı

İşinizi Rende İle Kolaylaştırın

Bolonez tarifinde kullanacağınız çoğu malzeme tencereye girerken küçük olmalıdır ki bütün yiyeceklerin tadı birbirine karışsın. Bunu yapmanın en kolay yolu rende kullanmaktır. Havuç, domates gibi malzemeleri önceden rendelemek işinizi çok kolaylaştırır. Önce tencerenizi orta ateşe alıp zeytinyağını ve tereyağını katın. Yağlar birbirine karışıp ısındıktan sonra ince ince doğradığınız soğanları tencereye alın. Aradan çok geçmeden ince ince doğradığınız sarımsakları tencereye katın. Tarifte 3 diş sarımsak yazdık ama siz isteğinize göre sarımsak adetini azaltıp çoğaltabilirsiniz. Soğan ve sarımsak renk almadan hemen önce rendelediğiniz havucu tavaya atın.

EW's Rende Seti
EW’s Rende Seti

Asıl Eğlence Şimdi Başlıyor

Tavanın içindeki soğan pembeleşince kıymayı ekleyin. Kıyma rengini alınca domates salçasını ekleyin ve 1 dakika boyunca karıştırın. Hemen ardından rendelenmiş domatesleri, yarım su bardağı suyu kekik, tuz, taze çekilmiş karabiberi ve defne yaprağını tencerenin içine atın. Karabiberi taze taze değirmende öğütmek boloneze inanılmaz bir lezzet katacaktır.

Şimdi Bekleme Zamanı

Bütün malzemelerimizi biraz karıştırdıktan sonra ocağın en küçüğüne ve en kısığına alıp kapağını kapattıktan sonra demlenmeye bırakacağız. Ne kadar çok beklerseniz tadı o kadar güzel olacağının garantisini verebiliriz. Ama dikkat edin bolonez suyunu kaybetmesin ama. Kuru bir bolonez istemezsiniz. Bolonezinizin piştiğini hissettiğiniz zaman defne yaprağını tencereden çıkarın.

Bolonez Sos
Bolonez Sos

İşte iyi bir bolonez yapmak bu kadar kolay. Baharatları ve malzemeleri dilediğiniz şekilde arttırıp azaltabilirsiniz. Bolonezinizin tadını daha aromatik yapmak isterseniz kıymayı biraz kavurduktan sonra bir bardak kırmızı şarap ekleyebilirsiniz. Böyle bir bolonez ile sizin ve sofradakiler için tam bir İtalya esintisini hissetmiş olacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*