Acılı Ezme Tanımı İçin Materyaller

  • 2 adet iri soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4 iri yumuşamış domates
  • 4-6 çarliston yada sivri biber (tercihen acı sivri biber)
  • Yarım demet maydanoz

Baharatlar:

  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Benim pul biberim çok acı olmadığından 4-5 kaşık pul biber kullandım
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı kullanmışımdır (göz kararı dökerim)
  • Yeniden göz kararı nar ekşisi (3 yemek kaşığı diyebilirim)
  • 1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salçası (ağırlıklı biber kullanırsanız daha lezzetli bana göre)

Acılı Ezme Tanımı Yapılışı

Soğanları çok ince doğruyoruz ve bıçakla dahada inceltiyoruz. Bir tülbente yada mutfak bezinin içine koyup suyunu sıkıyoruz. Soğuk suyla yıkayıp tekrar sıkıyoruz. Bu süreci bir kaç defa tekrarlıyoruz, emel soğanın acısını almak. Kâfi olduğunu düşündüğümüzde tabağımıza alıyoruz. Sarımsakları, biber, maydanozu da çok ince kıyıp bıçak yardımıyla çok inceltiyoruz, dövüyoruz diyebilirim:) Geldik domateslere, domateslerimiz yumuşamış olursa yada olgun domates olursa daha yeterli. Domateslerimizin çekirdeklerini çıkarıyoruz, yoksa sulandırıyor ezmemizi. Ben eksiksiz içini çıkarıyorum ve yeniden bıçak yardımıyla çok ince kıyıyoruz. Sonra bütün gereçleri kabımıza alıyoruz, salçamızı, zeytin yağımızı, nar ekşimizi, baharatlarımızı karıştırıp afiyetle yiyoruz:)